miercuri, 16 iunie 2010

Vrem circ, dar cu portia Maria Ta

Dar lumea nu poate trai doar din circ, sa ne fie clar. Vrem bufoni, circari, animale dresate, clovni cu moaca tampa, un pic de mers pe sarba, niste foc inghitit.. Avem chiar si piticii aia penibili care se maimutaresc pentru a obtine niste zambete, aplauze, huiduieli, voturi.

Dar cu o limita Monsieur, cu o limita ca ni se apleaca. Nu ma mai uit la Tv de ani buni scarbita de bufonii mai mici sau mai mari care se perinda pe acolo cu haremul dupa ei si cu limba romana uitata acasa. Presa gen Libertatea abunda tarabele Rodipet, sacii vanzatorilor ambulanti de la semafon, mainile muncitorilor patriei de prin metrou sau Ratb si mintile obsedatilor sau a impotentilor. Ok, nu neg, avem nevoie si de chestii soft, de divertisment, dar excesul dauneaza grav ratiunii si comportamentului.

Politica a reprezentat si ea mai mereu o scena pentru tragi-comedii, dar acum, din lipsa de actori pasionati si dedati vietii artistice, se joaca doar teatru absurd. Bufonul cu fata schimonosita isi face numarul, figurantii aplauda precum niste foci de la circ, eroina cu pleata blonda si (ne)fecioara renunta la machiaj doar pentru a-si intra in rol mai bine, piticul se zbate si se bate cu pumnul in piept precum un Tarzan in devenire, iar pentru restul las domniile voastre sa le gaseasca un rol potrivit. Toata actiunea se petrece pe un camp de lupta imaginar, cu adversati obositi ce si-au pretins numele de Opozitie, pe fondul unor rascoale populare si cu iz de cadavre ale pensionarilor lasati sa crape inainte de vreme. Tare sunt curioasa cum va fi sfarsitul. In tragi-comedii bufonul ar trebui sa crape de spada, dar in absurd, cine stie ce absurditati va mai defeca eroul national.

Imi place circul. Merg cam o data la 2-3 ani. Dar de cand cu circul asta nu cred ca o sa mai am nevoie de circ toata viata mea. Sunt pe supradoza.
Mai avem nevoie si de circ, parol, dar cu portia. Excesul dauneaza grav sanatatii mintale.

Niciun comentariu: