miercuri, 29 iulie 2009

Un prieten este..

...acea persoana care stie totul despre tine..si totusi te iubeste..

Dragii mei, astazi vorbim despre prietenie..despre ce inseamna, ce presupune, cum ia nastere, cum moare, cum te face sa zambesti sau nu..cum te ajuta sa te ridici sau te coboara...cum te face de ras sau, din contra, te face mandru..cum te dezamageste doar pentru ca apoi sa te faca sa uiti..cum o descoperi din intamplare, te uiti la ea ca la o piesa de muzeu, crezi ca era de mult disparuta, o analizezi, ai diseca-o..crezi ca e un fake..si totusi o incerci..vezi ca e ceva ce asteptai de mult..

O descoperi atunci cand te astepti mai putin..poate atunci cand nu ai nevoie neaparat de ea..o cladesti, ii mai pui caramizi la temelie, ii intaresti peretii, o pregatesti pentru furtunile pentru care a fost proiectata de fapt de la inceputurile ei..Stii ca tocmai temelia si peretii intariti la inceput sunt definitorii pentru durata ei..daca o cladesti din nisip uscat, oricat de frumos ar fi, se va fi daramant la prima adiere..

Bun..ai facut temelia, mai constient sau nu..si incepi sa o faci frumoasa pe dinafara si pe dinauntru..pe exterior e mai usor..ii dai o vopsea, un zambet, 2-3 rasete..cateva vorbe bune..nu conteaza asa mult exteriorul..Urmeaza interiorul..partea cea mai grea de fapt..rastorni acolo vise, promisiuni, sperante, lacrimi de fericire sau de tristete..amintiri si planuri de viitor..

Dar vai, uite prima furtuna, venita un pic pe nepregatite..oare e pregatita Prietenia noastra sa ii faca fata asa cum trebuie?..oare cat s-a lucrat la temelie e de ajuns?..bate vantul,apar fulgerele, se aud si tunetele..vezi cum stratul de vopsea proaspat aplicat se cam zgarie din cauza intemperiilor..se mai sparge un geam..vine ploaia..

Dar trece..si analizezi pagubele..s-a cam dus exteriorul..e cam sifonat ce e drept..dar interiorul si temelia au rezistat fara nici o problema..Zambesti si stii ca temelia e buna, ca materialele in care ai investit au meritat, ca munca de cladire a fost din plin recompensata..
Refaci exteriorul, te uiti la soarele ce iti incalzeste obrazul si astepti urmatoarea furtuna cu zambetul pe buze si chiar mai increzatoare decat la inceput..

Si strigi cat te tin plamanii..HAI FURTUNA, VINO IAR.. Si ea nu intarzie sa apara, ca asa e in viata..
Dupa furtuna apare soarele..dar si dupa soare mai vine cate o furtuna care sa ne faca sa apreciem momentele insorite..asa ne calim si descoperim plusurile si minusurile celor din jur.. asa ne cunoastem limitele si capacitatile, asa ne descoperim si pe noi de fapt..

Definitia prieteniei: acea relatie dintre 2 sau mai multe persoane (de regula 2), care are la baza sinceritatea si ajutorul mutual, sprijin la nevoie, critica constructiva frecventa, egalitate in drepturi, libertati si obligatii, presarata cu certuri si impacari. Nu tine cont de sex, religie, nationalitate, limba, orientare politica sau sexuala.
Bazata in primul rand pe comunicare, respect si pe acceptarea defectelor reciproce, se intinde pe o perioada medie sau lunga de timp, influientand benefic vietile participantilor. Participantii descopera in timp cand trebuie sa vorbeasca si cand nu, cand trebuie sa il lase pe celalalt sa se dea cu capul de prag ca sa se invete minte si cand sa ofere un sfat; descopera de asemenea bune si rele, doar ca diferenta dintre o prietenie buna si una rea e ca in timp ce sunt descoperite lucrurile rele, ele trebuie acceptate si inglobate, cizelate si in acelasi timp, cele bune evidentiate si puse in valoare.
Apare de foarte putine ori in timpul vietii, iar prietenii adevarati sunt mai rari decat ploile din timpul unui an in desertul Saharei..
Dar atentie, e o floare care creste la umbra sufletului..daca nu e ingrijita si udata la timp, moare fara a mai putea fi resuscitata.

Deci, daca intalniti asa ceva in cale, aveti grija de ea...puneti-va sperantele in ea, apreciati clipele de fericire si ocoliti-le pe cele de tristete, invatati din greseli, aveti incredere, infruntati furtunile cu zambetul pe buze si profitati din plin de momentele insorite..